Konferenciák, rendezvények

KONFERENCIÁK

 • 2006. szeptember 26.„használd ezt a könyvtárat... a haza tisztességére és oltalmára, magad és mások hasznára.” – Tudomány és kutatás a Klimo Könyvtárban A konferencia a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi és Természettudományi Kar Dísztermében került megrendezésre. Az előadások keretében a hallgatóság megismerkedhetett a gyűjtemény kialakulásával, állományának különlegességeivel. Emellett betekintést nyerhetnek a 17. századi térképészet, a püspöki éremtár történetének rejtelmeibe. A konferencia zárásaként, igazi kuriózumként zenei összeállítás hangzik el a Klimo Könyvtárban található zsoltárkönyvekből. A részletes program megtekinthető: [.rtf]
  (A konferenciát megszervezte: Kokovai Szabina, Pohánka Éva, Rózsáné Szarka Veronika)

  Tekintse meg fotógalériánkat, amely a konferencián készült!

  2001. szeptember 28-án„A Klimo-könyvtár a tudományos kutatások szolgálatában” A konferencia megrendezésének apropója A Pécsi Egyetem Könyvtárában őrzött Klimo-könyvtár katalógus I. kötetének megjelenése volt, amelyet Móró Mária Anna, főkönyvtáros készített el. A katalógus az interneten is elérhető.
  A konferencia keretén belül az egyetem oktatói, valamint a könyvtár tudományos kutatói adtak számot a Klimo Könyvtárban folyó kutatásaik aktuális eredményeiről: a patrisztikai, az egyetemes és a magyar jogtörténeti, növénytani, klasszika-filológiai munkák alapján. A konferencián, az előadások elhangzása után Dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes, a könyvtár főigazgatója Klimo-oklevelet adott át azoknak az egykori kollégáinknak, akik több évtizedes munkájukkal hozzájárultak a könyvtár fejlődéséhez, előrelépéséhez.

  A Klimo-oklevél tulajdonosai

  • Ádám Antalné
  • Bárdi Ilona
  • Boda Miklós
  • Boda Mikléósné
  • Földvári Rózsa
  • Hoóz Istvánné
  • Ruzsás Lajosné

  (A konferenciát megszervezte: Csóka-Jaksa Helga)

  Tekintse meg fotógalériánkat, amely a konferencián készült az előadókról és az oklevéllel elismert munkatársakról!


KULTURÁLIS RENDEZVÉNYEK
 • 2008. október 20–21.Janus Pannonius (III. János püspök) újratemetése
  A Pécsi Egyházmegye és a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága által szervezett három napos programsorozat részeként A reneszánsz könyvkultúra remekei című kiállítás a Klimo Könyvtárban rendkívüli nyitva tartással várta a látogatókat.

 • 2008. szeptember 26.„Kutatók éjszakája”
  2008-ban a Pécsi Tudományegyetem is csatlakozott Tempus Közalapítvány vezette felsőoktatási konzorciumhoz. A Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos fesztivál-jellegű eseménysorozat, amelynek célja a kutatói életpálya és a tudomány népszerűsítése elsősorban a 10-18 éves diákok körében. Az Egyetemi Könyvtár „Harapós tudomány – mosolygó fogak, Pécs és a fogászat története” kiállítással, valamint „A reneszánsz könyvkultúra remekei” című Klimo Könyvtári kiállítással csatlakozott.

 • 2008. szeptember 20.Kulturális Örökség Napok
  Magyarország első nagy nyilvános könyvtára szélesre tárta kapuit: vendégeink betekintést nyerhetnek a hajdani Püspöki Könyvtár történetébe és annak forrásaiba. Látványos és illusztrációkban gazdag könyvbemutatók keretében megismerkedhetnek egyrészt az „Újjászületés – Reneszánsz Éve” kapcsán a reneszánsz könyvművészet köteteivel, másrészt a 15. és 19. században kiadott orvostudományi munkákkal. A Kulturális Örökség Napjain a Pécsi Egyetemi Könyvtár még egy különleges és látványos kiállítással is várja a látogatókat. Az EKF 2008-as „Környezet- és egészségkultúra éve” programsorozat keretében az Egyetemtörténeti Gyűjtemény tárgyi és könyvészeti dokumentumok segítségével megismerteti az érdeklődőkkel a magyar fogászat történetét, kezdetektől napjainkig, különös tekintettel a pécsi egyetem fogászati képzésére.
  (Idegenvezetők: Deák Máté, Dezső Krisztina, Jusztinger Antalné, Kokovai Szabina, Pohánka Éva, Vitári-Wéber Adrienn)

 • 2008. június 21.„Múzeumok éjszakája 2008”
  A programsorozat keretében a Klimo Könyvtár ismét megnyitotta kapuit minden érdeklődő számára. Vendégeink betekintést nyerhettek a hajdani Pécsi Püspöki Könyvtár történetébe, valamint kiállítások keretében képet kaphatnak a nyomdászat és a könyvkultúra XV–XIX. századi fejlődéséről. A 90 éves Orvostudományi Kar tiszteletére készített régi könyves bemutatóban pedig ízelítőt kaphatnak a XV. és a XIX. század között keletkezett orvostudományi munkák sorába. Különleges meglepetésként a könyvtárépület előcsarnokában a hajdani püspöki bibliotéka Bibliái kerültek bemutatásra.
  (Idegenvezetők: Dezső Krisztina, Jusztinger Antalné, Kokovai Szabina, Pohánka Éva, Vitári-Wéber Adrienn)

  Tekintse meg fotógalériánkat, amely a rendezvényen készült!

 • 2007. szeptember 15.Kulturális Örökség Napjai „Haza és haladás a reformkor és a klasszicizmus építészete” – Az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok rendezvénysorozathoz kapcsolódóan az Egyetemi Könyvtár megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt, akik megtekinthették a Szepesy Ignác utcában található, Pécs egyik legszebb és legnagyobb klasszicista műemléképületét. A Piatsek József tervei alapján emelt építmény 1829-1830 között készült el és 1832 óta itt található a Klimo György püspök által 1774-ben alapított, első nyilvános könyvtár. A rendezvény keretén belül a látogatók, az épület bejárása közben betekintést nyerhettek könyvtár falai közt.
  (Idegenvezetők: Jusztinger Antalné, Kokovai Szabina, Pohánka Éva)

  Tekintse meg fotógalériánkat, amely a rendezvényen készült!

 • 2007. június 23. „Múzeumok éjszakája” – Az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok rendezvénysorozathoz kapcsolódóan az Egyetemi Könyvtár megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt, akik megtekinthették a Szepesy Ignác utcában található, Pécs egyik legszebb és legnagyobb klasszicista műemléképületét. A Piatsek József tervei alapján emelt építmény 1829-1830 között készült el és 1832 óta itt található a Klimo György püspök által 1774-ben alapított, első nyilvános könyvtár.
  Az épületet szakszerű idegenvezetéssel látogathatták meg szombaton 9-18 óráig. Az idegenvezetés minden egész órában indult az Egyetemi Könyvtár régi bejáratától.
  (Idegenvezetők: Jusztinger Antalné és Kokovai Szabina)

  Tekintse meg a rendezvény plakátját!

 • 2006. június 24.„Múzeumok éjszakája” – A programsorozat keretében a Klimo Könyvtár is megnyitotta kapuit minden érdeklődő számára. Vendégeink betekintést nyerhettek a hajdani Püspöki Könyvtár történetébe, valamint kiállítások keretében képet kaphattak a nyomdászat és a könyvkultúra XV-XIX. századi fejlődéséről, és a Klimo Könyvtár gyűjteményének tudományos sokszínűségéről. A bibliotéka 18 és 24 óra között, minden fél órában (egészkor és félkor) idegenvezetéssel volt megtekinthető. A múzeumkönyvtár látogatása ingyenes volt!
  (Idegenvezetők: Kokovai Szabina és Pohánka Éva)

  Tekintse meg a rendezvény plakátját!

 • 2004. szeptember 18-19.Kulturális Örökség Napjai – „Európa kulturális Öröksége a Klimo Könyvtárban” – Kódexkiállítás Pécsi Tudományegyetem Könyvtárában. A program 10 órakor megnyitóval egybekötve vette kezdetét. A megnyitón Mayer Mihály megyéspüspök köszöntője után, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Prof. Dr. Lénárd László, Dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes könyvtár-főigazgató és Dr. Kunszt Márta alpolgármester beszélt a hajdani Püspöki Könyvtár és az egyetemi könyvtárak szerepvállalásáról, kultúramegőrző és -továbbadó szerepéről. A rendezvény fénypontjaként bemutatásra kerültek a hajdani Püspöki Könyvtár féltve őrzött kódexei.
  A Könyvtár ekkor megnyitva kapuit a széles nagyközönség előtt két nap reggel 10 órától este 6 óráig várta a látogatókat.
  (Idegenvezetők: Bogárdi János, Csóka-Jaksa Helga, Pohánka Éva)