Szabványgyűjtemény
— Pollack Mihály Műszaki Kar Könyvtára —

Szabványgyűjteményünk Dunántúl legnagyobb szabványtára, a PMMK Könyvtár olvasótermében található, a műszaki tudományok, építészet, környezetvédelem magyar nyelvű szabványait tartalmazza, s egyre több Európai Uniós szabvánnyal bővül.


Ismertető a szabványról

A műszaki élet fontos területe a szabványosítás ill. a kész szabványok használata. Egy műszaki felsőoktatási intézmény általában mindkét területen érdekelt lehet. A PTE PMMK tanárai, kutató tevékenységet folytató oktatói részt vesznek a szabványosítási munkákban, angol, német nyelvű szabványok fordításában, adaptálásában, s tanárként, tervezőként, építészként, gépészként stb. maguk is használják a szabványokat, sőt, használtatják azokat a hallgatókkal is.

A Műszaki Kar könyvtárosai ezt felismerve már több mint 30 éve gyűjtik a magyar és egyes külföldi szabványokat. Mivel ez a gyűjtő tevékenység már ilyen régtől datálódik, s a magyar szabványkiadás is „bőséges”, mostanára 31 ezer egységből álló szabványgyűjtemény alakult ki a Pollack Könyvtárban.

A gyűjtött szabványok témája természetesen a műszaki területeket, az építészetet, építőipart, informatikát, környezetvédelmet „fedi le”, vagyis a karon oktatott diszciplínákat, de megtalálhatók azért nálunk az orvosi műszerek, a híradástechnika és egyéb „határ-területek” szabványai is.

A gyűjtést napjainkban is folytatjuk, elsősorban olyan szabványokat veszünk meg (intenzív szabványfigyelés alapján), amelyek a már megjelenteket „javítják”, kiegészítik, helyettesítik, hatálytalanítják, vagy amelyeket a tanárok kérnek, ill. amelyekről tudjuk, hogy szükség lesz rájuk az oktatás során.

A szabványok rendezése, visszakeresése nagyon egyszerű a szabvány jelzete (MSZ; MSZ-EN stb.) és száma alapján, ezért néhány évvel ezelőttig a szabványok feldolgozásával senki nem foglalkozott: az olvasó megmondta a szabványszámot, vagy a Szabvány-katalógusban kikerestük azt a megadott cím ill. téma alapján, és már meg is lehetett találni azokat a tékákban, amelyekben tartjuk őket.

Régen, a korszellemnek megfelelően, szinte csak az MSZ-jelű szabványok fordultak elő a könyvtárban (no meg persze az MSZ-KGST jelűek), ma sokkal szélesebb a paletta, ilyen szabványmegjelöléseket találhatunk az MSZ-en kívül: MSZ-EN; MSZ-ISO; MSZ-EN-ISO; MSZ-ISO/FR; MSZ-CEN-ISO, sőt, ma már egyre több angol és német nyelvű szabvány jelenik meg a választékban.

Ezért gondoltuk, hogy a meglevő „kincseinkről” nem csak a könyvtárba látogatók, hanem távoli keresők számára is hírt adunk. Erre a célra pedig egy számítógépes adatbázis felelt meg leginkább. Közel két éves munka után elértük, hogy az informatikusunk által készített adatbázisban ma már minden jelenleg érvényben levő szabványunk nagyon egyszerűen kereshető a típusa, száma, címe, kiadási éve alapján. Ennek is köszönhető, hogy Siófoktól Győrig és Debrecenig mindenhonnan érkezett már hozzánk kérés. Sajnáljuk, hogy ezeknek a kéréseknek a teljesítését legtöbbször vissza kell utasítani: a szabványokat nem kölcsönözzük, másolásukat pedig a törvény szigorúan tiltja. A helyben használat viszont korlátlan lehetőségeket nyújt.

Szabványgyűjteményünk adtabázisa elérhető az Interneten az alábbi címen:
     http://www.lib.pte.hu/konyvtarrol/konyvtaraink/pmmk/szabvany/

Olvasóinknak szívesen segítünk tájékozódni a Magyar Szabványügyi Testület „Szabványjegyzéké”-ben is. (http://www.mszt.hu/standardsearch/secure/intro2.asp) Ennek használatáért könyvtárunk átalánydíjat fizet, melynek fejében az összes magyar szabványt egybegyűjtő adatbázisban a könyvtár gépein is kereshetünk!